Design runt en sten

En kollega gick i pension idag, hon jobbade på samma ställe redan då jag kom dit — och det är längesen! Jag har kommit att uppskatta hennes sällskap mer och mer, särskilt de senaste åren. Jag kommer att sakna henne både då det gäller jobbrelaterade saker och lunchpauser. 🙂 Jag tog tillfället i akt att designa ett halsband som avskedsgåva.

Jag utgick från att det skulle ingå en vacker sten, helst så speciell som möjligt, och som tur hade jag köpt den här Occo-agaten från Lima Beads förra sommaren. Först tänkte jag mej en botten av silver, i form av ett sågat löv. Men då jag sågat och polerat lövet, visade det sej att det fullkomligen ”åt upp” hela stenen! Så nu har jag ett extra löv…

Tillbaka till ritblocket, och grunnade fram en design som lät stenen hänga friare. Men jag var lite orolig att den inte skulle klara av att dunka mot en bordskant, så jag gjorde en skyddsram runt den, i ett stycke. Men då blev den att dingla lite väl löst, så jag la till tråden nertill, för att hålla den på plats. Det blev en klassisk design, som känns lite ovan för mej, men passade mottagaren väldigt bra.


 

A colleague retired today, she worked there already when I came there — and that is a long time ago! I’ve come to appreciate her company more and more, especially the last few years. I will miss her both for job-related things, and lunch breaks. 🙂 I decided to design a necklace for her as a parting gift.

I started with the idea that it should incorporate a beautiful gemstone, preferably as special as possible, and luckily I’d bought this Occo agate druzy slice from Lima Beads last summer. First I planned to put it on a backing in the form of a sawed silver leaf. But after sawing and polishing the leaf, I found that it practically ”ate” the stone! So now I have an extra leaf…

Back to the drawing block, working out a design that allows the stone to hang without backing. But I was a bit worried that it wouldn’t stand getting banged against a table edge, so I made it a protective frame, in one piece. But then it was swinging just a bit too freely, so I added that wire at the bottom to keep it put. It ended up a classical piece, which feels just a bit strange to me, but fitted the recipient perfectly.

Sterling silver, Occo agate.

Sterling silver, Occo agate.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

2 tankar om “Design runt en sten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s