A Gift

Första gången jag var på silversmideskurs sa jag, att jag inte tänkte slösa tid på att slipa sten, eftersom jag ändå inte kan göra det hemma. Men efter det här börjar jag allvarligt fundera på om jag kanske ändå… För det här var ju hur coolt som helst!

Linus tog hem stenen från Tytyri kalkgruva, dit de var på skolutflykt. Det var den finaste han hittade, och han tyckte jag kunde göra den till ett smycke. Synd att jag glömde ta ett foto av den som den såg ut från början! Det var en av de vassaste och spretigaste stenar jag sett, dessutom lossnade det små flisor, men den var blank, så jag chansade på att den var värd att slipas. Alltför mycket ville jag ändå inte ta bort, tänkte att den kanske faller sönder om jag råkar slipa bort de sammanbindande bitarna…

För infattningen tog jag en massa inspiration från Cold Feet Studio, men försökte att ändå göra den till min egen (dessutom skulle hon aldrig fatta in en så knölig sten tror jag, för att inte tala om att hon är så himla mycket duktigare än jag). Den blev åtminstone väldigt levande! Och längden går att justera ganska radikalt, vilket gör det än mer användbart.


On my first metal class I said that I won’t waste time cutting and polishing stones, since I can’t do that at home anyway. But after this, I’m seriously reconsidering… Because, how cool wasn’t this!

Linus brought home the stone from Tytyri chalk mine, when they went there on a school trip. It was the nicest he could find, and he thought I could put it in a piece of jewelry. A pity I forgot to take a photo of how it looked ”before”! It was one of the sharpest, pointiest stones I’ve seen, and it also shed small splinters, but it was shiny, so I took the chance that it was worth polishing. Didn’t want to cut it down too much, what if I polished off the parts keeping everything in one piece…

For the setting I took a lot of inspiration from  Cold Feet Studio, but tried to make it my own (and she would never set a knobbly stone like this I think, not to mention that she is way, way better than me). At least it is very ”alive”! And the length is very adjustable, which is useful.

Stone cut by me, sterling silver, leather cord.

Stone cut by me, sterling silver, leather cord.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Backside.

Backside.

 

3 tankar om “A Gift

  1. Monica!!! What a special piece that you created from scratch. I’m a huge fan of Rebecca’s as well and I really like how you incorporated a few ideas and made it your own…especially the leafy stone prongs. Want to see where you go next.

    • Thank you Lynda! I’ve no idea yet where I’m going next, with the metalwork at least… 🙂 (Well, with the exception of a few things I haven’t posted yet!) But so far I’ve never really run out of inspiration.

  2. Pingback: An assortment of class projects :-) | pearls&me

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s