Jaktlycka

Ett hänge i sterling silver, med en lite förenklad version av ”fäälråoson” (dvs. -rosen). Det är en symbol som användes av säljägarna i Replot, kanske främst i Björkö. Med den dekorerade de sin ”fäälbytto”, ett träkärl som de förvarade sin mat i när de for i fäälan, dvs. drog ut på säljakt på isen, och kunde stanna borta i flera veckor. Svepaskens lock var rikt snidat, med en psalmvers runt rosen, som skydd och för att ge jaktlycka, får man anta. Insidan av locket använde man som skärbräde. Kylskåp behövdes nog inte — det var kallt så det räckte på isen!

Hoppas min version ger jaktlycka åt sin bärare!

Hänge i sterling silver med pålödd dekor och svärtad bakgrund. Läderrem med benpärla som knäppe: benet är biffko från Mörby, som blev kvar från vårt senaste buljongkok! Det är färgat med järnvitriol och vaxat.

Hänge i sterling silver med pålödd dekor och svärtad bakgrund. Läderrem med benpärla som knäppe: benet är biffko från Mörby, som blev kvar från vårt senaste buljongkok! Det är färgat med järnvitriol och vaxat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s